fbpx

Истината за анодната защита при бойлерите

Анодна защита на бойлер

Всички производители слагат всевъзможни лепенки по бойлерите с надпис „Анодна защита”, гаранция 5 или 10 години и други рекламни трикове.
Това понятие „Анодна защита“ е грешно и сега ще ви изясним подробно принципа на работа и функцията на защитите поставени в бойлерите.

Съгласно електрохимическите методологии за защита от процеса на корозия, да се защитим анодно даден обект от метал, той трябва да е свързан към положителният „+“ полюс на източник на постоянен ток, какъвто просто няма в никой бойлер. Отрицателният полюс на източника да е свързан към някакъв метал, така че и метала, и обекта да са в някакъв тип агресивна среда.

Анодната защита, всъщност на практика действително прекратява корозията, но при конкретни условия и непрекъснатото наличие на постоянен ток. Ако протичането на ток спре по някаква си причина, защитата се превръща в един вид катализатор на реакцията и на практика ускорява корозията. Тя е опасна и се ползва в конкретни строго специфични случаи и силно агресивна среда. За пример мога да дам: Цистерните за превоз на сярна киселина – те се защитават по този начин. Анодна защита никога не се използва за битови цели, особено пък за битови електрически бойлери!

В бойлерите се използва катодна или по-конкретно протекторна защита, която грешно е наричана „анодна“ от производителите. Тя представлява един най-обикновен прът с дължина около 20-30 см изработена от цинк или магнезии.

В образувания галваничен елемент, казана на бойлера се явява катод, а функцията на анод се изпълнява от пръта и на практика, всъщност се разтваря пръта, а не казана. За да увеличим живота и да ограничим броя на поправките на бойлера, е достатъчно да сменяме през даден период цинковия прът и казанът ще е защитен от корозия.

8 Comments

  1. Здравейте! Доста увекателно четиво. Много ми помогна, а и съм сигурна, че не само на мен! Поздравления!

  2. Благодарим Ви за споделената информация. Много екстри има на пазара, но е добре да знаем и какво точно правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>