На колко градуса трябва да е бойлера?

На колко градуса трябва да е бойлера?

В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните задавани въпроси на наши клиенти, свързани с температурата и времето за загряване на бойлерите в домашни условия. Съветите ни имат препоръчителен характер и са свързани с това как най-оптимално да ползваме този мощен електроуред, без да се тревожим за неговата работа.

На колко градуса трябва да бъде бойлера?

Всъщност това е първият въпрос, който повечето ни клиенти питат, след като монтираме нов бойлер. Някои от тях, дори остават с впечатлението, че колкото повече увеличат степента на врътката, толкова по-бързо загрява водата. Не, това е напълно погрешно. На повечето съвременни бойлери, чрез тази врътка се регулира температурата на изключване на терморегулатора, а не мощността, респективно скоростта на загряване. Тоест така регулирате до каква степен ще ви загрее водата. Изключение правят бойлерите, които се управляват с петтактов ключ, при който чрез промяна схемата на свързване на отделните степени на нагревателя, се променя и отдаваната мощност от него – което променя и времето и максималната температура на загряване. Друг частен бойлер са бойлерите със сухи тръбни нагреватели. Те най-често са 2 и си имат отделен ключ за всеки от тях.

А за колко време загрява бойлера?

Времето за загряване на водата зависи от няколко неща. Най-напред от техническите параметри на бойлера – каква е номиналната мощност на нагревателя, какъв тип е той – дали е потопяем или сух и дали се управлява петтактов ключ. Естествено колкото по-голяма е отдаваната мощност на нагревателя, толкова по-бързо ще нагрява, ако е сух – дали работят и двата или само единия, и естествено при сухия процесът е по-бавен, заради по-големите загуби от това, че отсъства пряк контакт с водата. Ако се управлява с класическия петтактов ключ, при четвърта степен се ползва пълната мощност на нагревателя, при останалите – респективно процесът е все по-бавен. Времето на загряване зависи също така и обема вместимост на водосъдържателя, негова форма и тип.

Освен от характеристиките на бойлера има и други фактори влияещи върху скоростта на загряване – с каква вода е пълен водонагревателя. Естествено един напълно изразходен бойлер, пълен със студена вода, ще загрее доста по-бавно от този с неизразходвана топла. Ключова е и настройката на терморегулатура. Както по-горе споменахме от него не се регулира скоростта на нагряване, или поне не пряко. До колкото по-ниска температура е настроен той, толкова по-бързо и лесно ще я достигне. Така че факторите се различни и не може да се отговори едностранчиво на този въпрос. Грешно е да се съди и каква е температурата на водата според показанията на термометрите, монтирани върху корпуса на водонагревателите. Те служат предимно за ориентировъчна индикация и надписаните температури по тези с циферблати показват неточни стойности.

А до каква температура загряват действително бойлерите?

До колко градуса ще загрее водата се определя от настройката на терморегулатора. Той обаче мери температурата в мястото където му е поставена сондата, тъй като в действителност, тя е различна в различните точки на бойлера. А каква е най-оптималната температура? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Това се определя от нуждите ви и от начинът на ползване на водонагревателя. От това колко души се къпят на едно къпане, от това колко често го ползвате на ден, от това дали го държите постоянно включен и прочие. Важното е топлата вода да бъде достатъчно и да ви стига! Естествено, че през зимните, по-студени месеци, при едни и същи условия, ще трябва да увеличавате настройката на терморегулатора и обратно – да намалите малко градусите през летния сезон.

Каква температура е най-щадяща за бойлера?

Максималната стойност на повечето терморегулатори е 70-75ºС, а термоизключвателите сработват на 80-95ºС. Стойностите са доста близки и с течение на времето, поради наличие на отлагания от котлен камък или електричски прегряване на контактите на защитите са възможни отклонения. Това може да доведе до нежелани изключвания и проблеми. Освен това загряването и поддържането до по-висока температура, означава и по-продължителна работа и повече натоварване на всички компоненти. Така например, при някои модели битови водонагреватели работили дълго в режим на максимална температура, се наблюдава нарушаване на целостта на тръбите вътре във водосъдържателя, което неминуемо налага поправка на бойлера. От икономическа гледна тока, поддръжането на максимална температура също не е препоръчително, тъй като води до по-голям разход на електроенергия.

Правилото, с което съветваме нашите клиенти, е да настройват терморегулаторите си до около 80% от максималната възможна стойност. Някои бойлер имат разграфена степен „Еco“ – близка до тази стойност. Разбира се, ако не ви достига топлата вода, можете да увеличите и повече, но е хубаво да не е максимум. Обратно – ако водата ви е повече от достатъчно, можете и да настроите терморегулатора на по-ниска стойност, колкото по-ниска стойност – толкова по-добре – по-щадящо за бойлера, по-бързо загряване, по-малък разход на електроенергия.

В крайна сметка бойлерът един електроуред и важното е той да ви служи на вас, а не вие на него. Затова няма точна рецепта колко градуса трябва да бъдат зададени, защото случаите са различни и индивидуални. Ако сте се запознали с нашите препоръки, то вече можете да настроите бойлера си както ви е най-удобно и да си го ползвате със здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>