fbpx

Защо трябва да сменим старото ел. табло?

Защо трябва да сменим старото ел табло

Ел. таблото е най-важната част на всяка електрическа инсталация. Неговата основна роля е да разпределя и защитава инсталацията и свързаните към нея уреди и съоръжения.

Как може да разберете, че таблото ви е за смяна?

В старите сгради строени преди повече от 30 години масово се използват старите витлови предпазители. Има стареене на материалите, контактните пластини и тоководещите части се окисляват с времето, нагарят, което намалява значително електропроводимостта и създава предпоставки за прегряване и нагар на кабелите. В някои случай това води и до по-големи загуби на ел. енергия.

Ако има жужене, пукане или друг подобен шум в таблото, порцелановите капачки на старите витлови предпазители са топли или често отпада главния предпазител в електромерното табло се налага веднага смяна на старото табло. Това гарантира удължаването на живота на ел инсталацията и повишава ефикасността на работа на уредите. На първо място новото табло гарантира вашата безопасност.

Трябва ли да изхвърля старите витлови предпазители?

Витловите предпазители или така наречените бушони не са практични, защото при възникване на късо съединение, трябва да бъдат заменени с нови патрони /вложки/. Това създава допълнителни разходи и загуба на време. Най-често не се подменят с нови калибрирани по ток, а се разглобяват и на мястото на изгорялата жичка се поставя нова, която не отговаря на допустимите токове на късо съединение. Това е предпоставка за нови къси съединения и често пъти причина за пожари. При смяната на изгорял бушон често сте в непосредствена близост до открити тоководещи части, като подмяната се извършва на тъмно или при слаба осветеност, при самото завиване на капачката на патрона започват да прехвърчат искри. Всичко това може да създаде предпоставка за злополука.

Кои са най-важните стъпки при избор на ново табло?

Първо трябва да се знае дали ще се сменя само старото табло и ще се запазят съществуващите токови кръгове или ще се изгражда нова ел. инсталация изцяло съобразена със съвременните изисквания и стандарти. В много от старите сгради инсталациите са изградени с проводници с по-малки сечения и много от тях са с текстилна изолация, която старее и това може да доведе до къси съединения и други повреди. Задължително трябва да използвате квалифицирани специалисти, които да обследват цялостно вашата инсталация и да дадат предписания какво е необходимо да се направи. В случай, че изграждате изцяло нова инсталация много е важно правилно да съобразите мястото за монтаж на таблото, за да има лесен достъп до него при възникването на аварийна ситуация.

На пазара се предлага голямо разнообразие от табла за жилищни сгради. Предимно са пластмасови, за вграден и открит монтаж. Когато избирате новото табло трябва да знаете точния брой токови кръгове, като задължително да предвидите поне два за резерви. Така в случай на необходимост могат да се добавят допълнително нови предпазители. Произвеждат се варианти от 1 до 120 модула, като най-масово използваните са за 4, 6, 8, 12, 16 токови кръга.

Качественото табло трябва да бъде изработено от негорима и UV устойчива пластмаса. Това гарантира красив външен вид и дълъг живот. Добре е да има възможност за подвеждане на кабелите от всички страни, включително и на гърба. Трябва да бъде оборудвано с нулева и земна шина при три-проводна жилищна инсталация, и универсална монтажна (DIN шина) с размери 35 х 7.5 мм, като е препоръчително да бъде метална с цел здраво и надеждно закрепване на всички предпазители. Комплекта трябва да съдържа маркировка за надписване на отделните токови кръгове и крепежни елементи, ако таблото се монтира в гипсокартон.

Основните доказали се с времето производители на табла са ABB, Siemens, Schneider Electric, Legrand, Moeller/EATON, Rittal, Makel и много други. Нашият съвет е да изберете някой от лидерите в производството на табла и апаратура за да имате сигурна инсталация.

Какви предпазители да избера?

Автоматичните предпазители изпълняват следните функции:

 • защита на електрическите вериги срещу токове на късо съединение и претоварване
 • управление и разединяване на веригата

Основните им характеристика са:

 • Номинален ток (In) на предпазителя се подбира в зависимост от сечението на проводника и мощността на консуматорите.
 • Изключвателната възможност Icn на автоматичния предпазител трябва да е по-висока от максималния ток на късо съединение. Това e максималния ток, който може да изключи, без да се разруши. Тя е три вида -4. 5 кА, 6кА и 10 кА. Според БДС EN 60898 – това е максималният ток на късо съединение, който автоматичния прекъсвач трябва да може да изключи три последователни пъти.
 • Работно напрежение – 230 или 400 V
 • Крива на изключване B,C,D
  • „B“ – сработва между 3 и 5 In (Номинален ток) при малки токове на късо съединение;
  • „C“ – сработва между 5 и 10 In – за защита на захранващи кабели и стандартни консуматори;
  • „D“ – сработва между 10 и 14 In – за защита на консуматори с висок пусков ток- електродвигатели и др.

Най-важно е правилно да се оразмерят всички токови кръгове. Задължително е да използвате квалифициран специалист, който да извърши всички изчисления. Ще ви дадем само някои основни правила при избора им:

 • осветлението на цялото жилище задължително е на отделен токов кръг. Използва се предимно предпазител 10А, който е напълно достатъчен при положение, че вече масово се монтират LED тела, които са с много малка мощност и дълъг живот.
 • бойлерът и печката на отделен кръг, по възможност с дефектнотокова защита. Като свързването на готварската печка, дори когато котлоните и фурната са с отделни кабели се препоръчва да бъде с твърда връзка с цел надеждност и безопасност. Тук препоръчително е предпазителите да бъдат 25А, въпреки, че за бойлера понякога се използва и 16А предпазител, но това не е добра практика
 • контактите се разпределят на отделен токов кръг по стаи за предпочитане. Използват се най-често предпазители 25А

Препоръчително е на отделни токови кръгове да бъдат климатиците, пералнята, ако има такава възможност.

Много важно е правилно да бъде избран главния предпазител в таблото и да има селективност. Трябва да бъде изпълнено така нареченото каскадиране на предпазителите, като главния прекъсвач трябва да бъде подбран не само по ток но и да има по-полегата крива на изключване в сравнение с останалите. Стандартно се ползват прекъсвачи крива „С“ за жилищата. Трябва при късо съединение да изключи предпазителя на съответния токов кръг, така се гарантира да има осветление в жилището при проблем с някой контакт.

В електромерното табло обикновено се поставя предпазител 63А, затова в жилището главния е 50А, но преди това трябва много внимателно да се провери кривата на изключване на прекъсвача в електромерното табло, защото електроразпределителните дружества много често слагат бързодействащи прекъсвачи при електромера и това създава много неудобства за потребителите.

Каква марка да бъдат предпазителите в таблото?

Пазарът е пренаситен от производители на модулна апаратура. Като започнем от лидерите Schnieder Electric, ABB, Siemens, Еатоn и много други познати и непознати марки. Трябва да бъдем разумни и да изберем доказан производител, за да имаме сигурност и безопасност. Може да използвате и китайски, но качествени. Такива са например CHINT. Това е марка, която присъства на нашия пазар повече от 15 години и е достоен конкурент на световните брандове по отношение на качеството.

Лично ние за жилищно строителство препоръчваме предпазителите на фирма ABB (ASEA, Brown, Boveri & Cie). Те се произвеждат в Германия при спазване на всички съвременни изисквания, имат възможност за добавяне на аксесоари и тяхната серия SH 201. SH 202, SH 203 е ценово много близка дори до китайските им аналози. Това ги прави отличен избор за вашето табло.

Да поставя ли дефектнотокова защита в новото табло?

Това е много обширна материя, за която ще посветим самостоятелна статия в нашия блог. Сега, много накратко, ще дадем отговор на въпроса. Дефектнотокова защита може да използвате само ако имате три-проводна инсталация в жилището. Ако сега изграждате нова инсталация в старо жилище задължително трябва да имате заземителен проводник съвсем отделен от нулата. Това ще гарантира коректна работа на защитата и вашата безопасност.
В много от по-старите сгради няма отделен заземителен контур, което обезсмисля използването на дефектнотокова защита. Ако живеете в къща, тогава този проблем може да бъде решен сравнително лесно и да изградите съвременна инсталация съобразена с всички изисквания и стандарти.

Какво да направя, когато имам готовност да сменя старото табло?

Решението е много просто, трябва само да ни се обадите. Наш представител ще дойде на място при да направи оглед в удобно за вас време и ще даде предписание за извършване на подмяната.

Не препоръчваме да купувате предварително материали, защото много пъти се налагат промени и това оскъпява и затруднява процеса. Ние работим с всички големи производители и вносители на табла и апаратура. Имаме изградени дългогодишни партньорски отношения с тях, което ни дава възможност да получим много добри търговски отстъпки от базовите цени. Можем да доставим материалите на добри цени, които няма да получите в никой от специализираните магазини. Така ще спестите не само пари, но и много време и нерви. Доверете се на квалифицирани електротехници за да получите сигурна и надеждна инсталация и не на последно място и красиво, естетично ел. табло. В повечето случаи, то се намира близо до входната врата и се забелязва от всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>