fbpx

Избор на бойлер – Теси или Елдом?

Tesy vs. Eldom - какъв бойлер да си купя

Какъв бойлер да си купя?

Това е първият въпрос, с който се сблъскваме, когато старият бойлер издаде багажа и ремонтът му e неоправдан. В тази статия ще се спрем на два от най-често срещаните бойлери у нас – модели на Теси и Елдом. Ще се опитаме да изтъкнем и предимствата, и недостатъците на двата, за да ви е по-лесно да направите обоснован информиран избор при покупка.

Теси или Елдом?

Защо точно Теси или Елдом? На пазара се предлага голямо разнообразие от бойлери на различни производители – Termomax, Diplomat, Елдом, Теси, Матев, Ariston, Atlantic, Stiebel Eltron, Siemens и други. Някои от тях печелят клиентите си с ниската си цена, а други със своето премиум качество и изработка. Най-разпространените у нас са на родните производители Елдоминвест и Теси. Освен това, те всъщност нишата и на така наречената „златна среда“. По-бюджетните варианти от тях, определено са въпрос на компромис, било с качество, сигурност или дълговечност. Разбира се, има и откровено по-добри и по-качествени модели от тях, това че в България умеем да правим хубави бойлери, не означава, че сме открили топлата вода! Но именно за качествата на тази вода и по-конкретно твърдостта ѝ, водоснабдяването и особеностите на тази услуга, е редно да се замислим, заслужава ли си да инвестираме в нещо толкова хубаво и скъпо при нашите условия. Затова и ще разгледаме точно тези бойлери. Те, разбира се, също имат бюджетни решения, както и по-специални изпълнения, за клиенти с повече изисквания. Ние ще се спрем на по един модел от двата производителя – най-масовите и най-доказаните с времето. Техническите параметри и на двата конкурента са вертикален водосъдържател с обем с вместимост 80л, потопяем нагревател с номинална мощност 3kW и магнезиева анодна защита. Също така са със сродна цена, еднакви гаранционни условия и изравнени като качество и надеждност. Нещата, които ще опишем по-долу се отнасят не само за конкретните модели, но и за цялата серия и гама подобни битови водонагреватели. Обръщаме внимание, че в тази статия няма да се спираме на това какъв бойлер да си изберем според техническите параметри – с какъв обем, какъв тип, от какъв ценови клас, това ще направим в друг материал.

Бойлери Теси

За нагледен пример тук ще дадем модела Tesy BiLight GCV 80 44 30 B11 TSR и производните му. Бойлерите на Теси се произвеждат в Шумен. Те определено са по-съвременните и по-красивите. В последните им модификации, от серията Bilight, класическият ключ е заменен със специална система от бутон и светлинна индикация с променлив цвят, според режима на работа. Това определено въздейства върху дизайна и цялостния вид водонагревателя. Фланецът му е кръгъл, захванат с 6 болта към водосъдържателя. Топлинно-електрическата защитата е осъществена с комбиниран терморегулатор с термоограничел, най-често италианско производство. Тази защита, както и същият потопяем нагревател, които съставляват електрическата част, често могат да бъдат срещнати и в много други западноевропейски марки и са масови в повечето модели, дори от по-висок клас. Това прави Теси един съвременен производител, който ползва утвърдени международни практики и работещ по европейските изисквания за качество. Вътрешната част на водосъдържателя е със специално стъклокерамично покритие, което е добре защитено и доста по-трудно натрупва налепи от котлет камък. На корпуса си, по вертикалата в задната си част, водосържателят има защитна изпускателна тапа, която пази в случай на прегряване и опасност от взрив. Бойлерите на Теси имат струйник със специален дизайн, който намалява бързото смесване на вода или се създава така наречения PISTON ефект.

Основният проблем при бойлерите на Теси е именно в нагревателя и специфичното стъклокерамично покритие на водосъдържателя в градовете и районите с по-варовита вода. Тъй като покритието трудно натрупва налепи от котлен камък, то те се отлагат най-вече върху електрическия нагревател, анодния протектор и тръбата на фланеца, в която се намира сондата на терморегулатора. Този тип нагреватели рядко изгарят, но натрупаният котлен камък по тях действа като изолация и затруднява затоплянето на водата. Като изолация действа и върху пръчковидната сонда на терморегулатора от където и той не изключва на правилната температура. В резултат с течение на времето, бойлерите на Tesy загряват до все по-ниска температура от зададената, а терморегулаторите все по-често включват и при най-малката консумация, което води и до по-голям разход на електроенергия. С натрупването на бигор, по време на работа водонагревателите стават и все по-шумни. Това са проблеми, които често се наблюдават и при бойлерите на Ariston, които са доста сходни с тези на Теси. Затова и завода-производител, за да гарантира нормалната работа на своето изделие, препоръчва профилактика и почистване на водосъдържателя на поне 2 години от специализиран сервиз за ремонт на бойлери. Като недостатък, но много по-несъществен, можем да отбележим и комбинирания терморегулатор с термоограничтел. Както самото име му говори става дума за две защити обединени в един корпус. Макар, че това е масова практика при повечето европейски производители, крие своите рискове – ако водосъдържателят прокапе и защита се намокри или поради електрическо прегряване контактите ѝ залепнат, оставате и без термпорегулатор, и без термоизключвател, което е доста опасно и може да доведе до прегряване на бойлера и опасност от взрив, особено ако е оставен без надзор. Ако стандартният ви монтиран във всички бойлери паровъздушен възвратен клапан не е изправен, то разчитате само на изпускателна тапа, което поне според нас не е най-доброто решение в такъв рисков момент.

Бойлери Елдом

Примерният модел, на който тук ще се спрем е Елдом WV08039 и производните му. Варненските бойлери Елдом Инвест, освен че дълги години заемат челни позиции по продажби у нас, също са и завоювали доста чужди пазари и са символ на българските битови електрически водонагреватели. В производството си те използват класическа изпитана рецепта, която почти не е изменяна през годините. Тя е толкова надеждна, че при добра експлоатация и поддръжка, се срещат все още някои и от най-първите им модели, които функционират без проблем и до днес. От създаването им е правен предимно козметичен редизайн на външното тяло и пластмасовия капак. Тук е мястото да отбележим, че разглежданият от нас модел преди години се предлагаше под славното търговско име Diplomat. Днес Diplomat е търговска марка, която е продадена на чужда фирма и няма нищо общо с Елдом Инвест, нито като техническо изпълнение, нито като качество, нито като надеждност. Фланецът на Елдом представлява специфична елипсовидна конструкция с шпилка, укрепена с една планка и гайка към нея. Идеята е при аварийна ситуация, да се предотврати евентуално прегряване и съответно потенциален взрив, чрез изпускане на налягането през него. Така със своята конструкция, този фланец гарантира висока степен на защита и го прави едно от най-сигурните решения при несработване на някой от възлите. Топлинно-електрическата защитата е изпълнена от терморегулатор и отделен независим термоизключвател, с две отделни сонди. И двата са западноевропейско производство. Загряването на водата се осъществява посредством проектиран и произведен от Елдом електрически тръбен нагревател. Вътрешната част на водосъдържателя е емайлирана с циркониев емайл. Моделът се среща и в разновидност „A“, при която е монтирана индикация с аноден тестер, визуализираща състоянието на анодния протектор.

Основна предпоставка за проблем при бойлерите на Елдом е наличието на повече отделни елементи, което увеличава статистически риска и от повече дефекти. От своя страна елементите са свързани помежду си посредством кабели, които понякога с времето губят своите качества и създават проблеми. Ако направим едно сравнение с модел на Stiebel Eltreon с аналогични параметри, при него захранващия кабел се свързва директно на комбинирания терморегулатор с термоограничител, който пък чрез своите клеми се свързва директно към нагревателя. Тоест при него нямаме нито една кабелна връзка, което изключва възможност за такъв проблем. Използването на кабелни връзки е невинаги толкова лошо, то до някъде е отживелица, но е част от класическата надеждна рецепта, да се ползват отделни елементи във всеки възел, което увеличава чувствително сигурността и намалява себестойността на частите. Електрическите нагреватели на Елдом, макар и със своята форма затоплящи по-ефективно и равномерно водата, като цяло пробиват по-лесно от своите конкуренти. В районите с по-варовита вода се наблюдават отлагания на котлен камък предимно по водосъдържателя, поради качествата на неговия емайл. Тук не се наблюдават описаните при Теси проблеми, но заради налепите от котлен камък, водосъдържателите стават по-уязвими. Като недостатък може да бъде описана и по-лошата ремонтопригодност – изискват се по-добри познания по електротехника, по-трудно се поставят двете сонди на защитите, а правилното монтиране фланеца изисква опит и определено не препоръчваме на непрофесионалисти да се опитват да го правят. Неправилно поставен фланец може да доведе до течове, които пък до други повреди и несработване на някоя от защитите. Качеството на влаганите материали в бойлерите на Елдом не отстъпва по нищо от тези на Теси, но наличието на повече елементи във веригата, както споменахме, статистически е предпоставка за поява на малко повече неизправности. Разбира се, цената на това е по-голямата сигурност и безопасност.

Заключение

Разгледахме два от най-масовите бойлери в България. И двата бойлера са достатъчно надеждни, за да им с доверите и ползвате. Те са с почти еднакво дълъг живот и през него дават почти еднакъв брой повреди. Изборът е въпрос на вашите предпочитания и вкус. Няма да сбъркате! И все пак, ако търсите по-естетически дизайн, по-модерна и съвременна технология, то е по-добре да се ориентирате към Теси. Ако залагате на по-висока надеждност и безопасност, по-малко загуби, то вашият избор е Елдом. Ако изпитвате затруднение във вземането на решение, то можете да се свържете с нас и да се възползвате от нашите услуги за доставка и монтаж на бойлери.

4.9/5 - (25 votes)

One Comment

  1. Никога не си купувайте уреди на „Теси“ ,защото са некачествени. Гаранцията е фиктивна. Купих си маслен радиатор на „Теси“ и термурегулатора му изключва и се включва на всяка вдна минута.От „Теси“ отказват да ми заменят масленият радиатор с друг.Отказват и да ми върнат парите.Имам и нов и бойлер на „Теси“,който е пълен боклук.
    От ръководството на „Теси“се крият и не мога да се свържа с никой от тях. Съжалявам,че съм си купила уреди на „Теси“.Исках да плдпомогна българското,но уви.Никога няма да повторя грешката ми повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>