fbpx

Какво не знаем за бойлера?

Предпазен вентил на бойлер

Всеки бойлер вече задължително се продава с предпазен вентил. Той може да бъде фабрично монтиран или се предлага отделно в окомплектовката на бойлера. Това е клапанът, който е на входа на студената вода) и е комбиниран, защото изпълнява няколко различни функции.

Какво представлява предпазния вентил на бойлера?

Спокойно може да го наречем 3 в 1 – в един корпус са съвместени три клапана: предпазен клапан за свръх налягане, възвратен клапан и т.нар. диференциален клапан. Той представлява едно малко иглено клапанче, поместено вътре в корпуса на предпазния клапан.

Сега ще разгледаме подробно работата на последния, защото той е най-малко познат на потребителите. Основната му функция е при повишаване на налягането вътре в бойлера над определено ниво, да пропусне малко топла вода в студената захранваща тръба, така се регулира налягането във водосъдържателя на бойлера. Затова е съвсем нормално при загряване на бойлера, входната студена тръба леко да се затопля от върната топла вода. При пускане крана на топлата вода, налягането в бойлера и водопровода се изравнява и той спира да капе.

Пукащ бойлер?

Случвало ли ви се е да чувате странно пукане от бойлера ? Причината е повишено налягане вътре в него като, през клапана се освобождава част от него и затова е съвсем нормално понякога да капе по малко вода от вентила. В някои случаи започва да капе и от нагревателя, като част от налягането е изпуснато през клапана, а друга е изпуснала (избила) през отвора за нагревателя. Номиналното налягане е 4 – 6 атмосфери (0,4 – 0,6 MPa)

На този проблем трябва да обърнете много сериозно внимание. Причините за повишеното налягане могат да бъдат две: клапана не работи ефективно или температурата на водата е по-висока от зададената и терморегулатора не изключва правилно. Нормалната температура на водата е 60-65 градуса. По принцип терморегулаторите изключват и включват на не точно определена температура, а всъщност, имат един диапазон от няколко градуса, най-често 2-3 в + и –, а също и хистерезисна характеристика на задействане.

В този случай трябва да намалите малко температурната настройка на релето и да изследвате резултата.

Работата при по-високи температури и налягане, води до проблеми, значително съкращава живота и честа причина за ремонт на бойлерите – натрупва се много котлен камък и по водосъдържателя, и по нагревателя, в резултат нагревателите изгарят значително по-бързо, а енергийната ефективност на уреда спада! И съответно, бойлерът и евентуално гъвкавите връзки, с които е свързан към ВиК инсталацията, са изложени на по-голямо налягане и по-голям риск от спукване.

Терморегулаторите и предпазните вентили са капсуловани и фабрично настроени уреди и не могат да се ремонтират, затова ако проблемите продължават се обърнете към квалифициран електротехник да извърши смяната им. Използвайте винаги само оригинални резервни части за да удължите живота на уреда.

One Comment

  1. Всичко това е така, но всички бойлери, произведени в България , а и вносните имат съществен недостатък – голям градиент в температурата на водата по вертикала. При вертикално монтираните бойлери достига до 60 градуса. При това не се използва ефективно обема на бойлера, водата“бързо свършва “ при къпане. Наблюдава се и следния ефект: при честа и малка консумация на вода ,термостата се облива от новата студена вода и включва, следва период на нагряване и поради градиента , горните слоеве на водата повишават също температурата си. При няколко последователни такива цикъла тя достига 90 градуса и повече, независимо ,че термостата изключва на 45 градуса. Но той мери температурата на долните слоеве вода! На моя бойлер съм монтирал термостат с осезателя си близо до горното дъно на бойлера. Двата термоконтакта са свързани последователно във веригата на реле – управлява тока през нагревателите. При това фабричния термостат вечее настроен на 65 градуса , а горния на 85 градуса. Имам много топла вода и подобрена защита от прегряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>