Какво не знаем за бойлера?

Предпазен вентил на бойлер

Всеки бойлер вече задължително се продава с предпазен вентил. Той може да бъде фабрично монтиран или се предлага отделно в окомплектовката на бойлера. Това е клапанът, който е на входа на студената вода) и е комбиниран, защото изпълнява няколко различни функции.

Какво представлява предпазния вентил на бойлера?

Спокойно може да го наречем 3 в 1 – в един корпус са съвместени три клапана: предпазен клапан за свръх налягане, възвратен клапан и т.нар. диференциален клапан. Той представлява едно малко иглено клапанче, поместено вътре в корпуса на предпазния клапан.

Сега ще разгледаме подробно работата на последния, защото той е най-малко познат на потребителите. Основната му функция е при повишаване на налягането вътре в бойлера над определено ниво, да пропусне малко топла вода в студената захранваща тръба, така се регулира налягането във водосъдържателя на бойлера. Затова е съвсем нормално при загряване на бойлера, входната студена тръба леко да се затопля от върната топла вода. При пускане крана на топлата вода, налягането в бойлера и водопровода се изравнява и той спира да капе.

Пукащ бойлер?

Случвало ли ви се е да чувате странно пукане от бойлера ? Причината е повишено налягане вътре в него като, през клапана се освобождава част от него и затова е съвсем нормално понякога да капе по малко вода от вентила. В някои случаи започва да капе и от нагревателя, като част от налягането е изпуснато през клапана, а друга е изпуснала (избила) през отвора за нагревателя. Номиналното налягане е 4 – 6 атмосфери (0,4 – 0,6 MPa)

На този проблем трябва да обърнете много сериозно внимание. Причините за повишеното налягане могат да бъдат две: клапана не работи ефективно или температурата на водата е по-висока от зададената и терморегулатора не изключва правилно. Нормалната температура на водата е 60-65 градуса. По принцип терморегулаторите изключват и включват на не точно определена температура, а всъщност, имат един диапазон от няколко градуса, най-често 2-3 в + и –, а също и хистерезисна характеристика на задействане.

В този случай трябва да намалите малко температурната настройка на релето и да изследвате резултата.

Работата при по-високи температури и налягане, води до проблеми, значително съкращава живота и честа причина за ремонт на бойлерите – натрупва се много котлен камък и по водосъдържателя, и по нагревателя, в резултат нагревателите изгарят значително по-бързо, а енергийната ефективност на уреда спада! И съответно, бойлерът и евентуално гъвкавите връзки, с които е свързан към ВиК инсталацията, са изложени на по-голямо налягане и по-голям риск от спукване.

Терморегулаторите и предпазните вентили са капсуловани и фабрично настроени уреди и не могат да се ремонтират, затова ако проблемите продължават се обърнете към квалифициран електротехник да извърши смяната им. Използвайте винаги само оригинални резервни части за да удължите живота на уреда.

1 Comment

  1. Всичко това е така, но всички бойлери, произведени в България , а и вносните имат съществен недостатък – голям градиент в температурата на водата по вертикала. При вертикално монтираните бойлери достига до 60 градуса. При това не се използва ефективно обема на бойлера, водата“бързо свършва “ при къпане. Наблюдава се и следния ефект: при честа и малка консумация на вода ,термостата се облива от новата студена вода и включва, следва период на нагряване и поради градиента , горните слоеве на водата повишават също температурата си. При няколко последователни такива цикъла тя достига 90 градуса и повече, независимо ,че термостата изключва на 45 градуса. Но той мери температурата на долните слоеве вода! На моя бойлер съм монтирал термостат с осезателя си близо до горното дъно на бойлера. Двата термоконтакта са свързани последователно във веригата на реле – управлява тока през нагревателите. При това фабричния термостат вечее настроен на 65 градуса , а горния на 85 градуса. Имам много топла вода и подобрена защита от прегряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>