fbpx

Всичко за стъклокерамичните плотове

Стъклокерамичен плот Gorenje

Готварската печка е основен уред и се използва от всяко едно съвременно домакинство. Много често потребителите са изправени пред дилема за избор на котлоните. Единият вариант е да заложат на старите традиционни чугунени котлони или стъклокерамичен плот. Всяка една домакиня се чуди дали лъскавите стъклокерамични котлони са наистина толкова хубави, удобни за почистване и икономични?

Сега ние от Fazomer.com ще се опитаме да ви разкриемвсички предимства на стъклокерамичните плотове и да разбием някои митове по отношение на избор на производител и начин на употреба.

Мнения и препоръки при избора на стъклокерамичен плот

Всеки си задава въпроса заслужава ли си да дам повече пари за това чудо? Да, заслужава си, защото при старите чугунени котлони реотаните първо загряват кварцов пясък, който предава топлината на чугуна. Те загряват и изстиват бавно, но така се губи енергия. Има и бързо действащи чугунени котлони, които са маркирани с червена точка по средата, но при тях консумацията на електроенергия е още по-голяма.

Основното предимство на стъклокерамичния плот е лесно да пропуска топлина от долу нагоре, в случая от нагревателният елемент към дъното на тенджерата или тигана. Много трудно се предава топлината по ширината на плота извън работните зони, така загубите на топлина са минимални.

Няма значение дали ще купите печка с марка Gorenje, Bosch, Indesit, Gorenje, Siemens, Teka Miele, Crown или Beko, на всеки стъклокерамичен плот ще видите надписите Ceran или EuroKera. Това е така защото само две фирми в света произвеждат тази технология – EuroKera (Франция) – собственост на американския концерн Corning и френския Saint Gobain и другия производител е от Германия – Schott с търговската марка Ceran.

Избор и видове стъклокерамични плотове

Керамичните плотове се разделят на два основни вида – за открит монтаж и за вграждане. В съвременните кухни все по-често се използват за вграждане, като се монтират в кухненския плот обикновено над фурната. Разликата е единствено по отношение на дизайна им.

Те са с два размера – 60х60 см., като включва 4 бр. котлони или половин размер с 2 котлона, наречен тип домино. В домакинството много рядко се използват повече от два котлона едновременно, затова препоръчваме да използвате по-малкият размер, който е и значително по евтин и лесен за монтаж. Всеки има вграден индикатор за остатъчна топлина и указва коя работна повърхност е все още гореща.

Някои потребители избират комбинирани плотове на ток и газ. Основно предимство е икономичността, защото газта е по-евтина от тока и бързината на загряване. Други преимущества нямат, а недостатъците не са за пренебрегване, защото винаги има опасност от изтичане на газ, неприятна миризма и консумация на кислород от кухненското помещение, особено зимния период когато всички прозорци са затворени.

Как се монтира стъклокерамичен плот за вграждане?

За целта се изрязва отвор с прободен трион в кухненския плот и със закрепващите елементи, които се продават заедно с плота се извършва монтажа. Много важно е да се вземат правилно размерите на отвора, като се съобразите с външните размери на плота. Той трябва да бъде симетрично монтиран, съобразно всички околни елементи в кухнята. При монтажа трябва много добре да се изолира долната му страна, за да няма възможност течности и влага да проникват до дървената част на кухненския плот. За целта се използва готова силиконова гарнитура, която най-често е в комплекта с закрепващите елементи. При някои производители липсва такава, в този случай може да използвате качествен санитарен силикон, за предпочитане прозрачен, като трябва много внимателно да го положите, за да не излиза извън плота след монтажа му.

Свързването към електрическата мрежа става задължително с твърда връзка, като някои производители дори предпочитат да бъде поставен захранващия кабел в негорима гофрирана тръба.

За предпочитане е да използвате услугите на квалифицирани специалисти, така ще спестите много време и нерви.

Какво се крие под лъскавата стъклокерамична плоча?

Под плочата се монтират няколко типа нагревателни елементи, те имат различна конструкция и размер, но най-масово използваните са от типа HiLight. Те са снабдени с лентов нагревател, спираловидно разположен върху керамична изолационна основа.

Съществуват и халогенни нагреватели, които имат подобна конструкция, но в тях има вградена мощна халогенна лампа, която при включване започва да отделя топлина на пълна мощност и когато нагревателният елемент влезе в нормален режим на работа, лампата се изключва автоматично.

Най-новите и модерни са индукционните котлони. При тях няма нагревателен елемент, а вместо него се създава източник на силно електромагнитно поле, което загрява дъното на тенджерата. По този начин се нагрява директно готварския съд и неговото дъно играе ролята на нагревателен елемент. Тук имаме много висока енергийна ефективност повече от 90%, като загубите са само от топлината, която се отдава от нагретия съд. Друго много важно е бързината на нагряване – половин литър вода кипва само за по-малко от минута! Единствения недостатък е, че е необходим готварски комплект с дъно от феромагнитна стомана. При домашни условия, сами с помощта на магнит може да проверите, кои съдове са подходящи за тези котлони. Ако залепва магнита за дъното им, може да ги ползвате спокойно. Съдовете трябва да бъдат с равни и чисти дъна за да използвате предимствата на този тип котлони. В този случай ще готвите по -дравословно, защото няма да използвате алуминиеви или тефлонови съдове.

Всеки производител използва собствени панели за управление на котлоните. Единият тип са механичните, с така наречените врътки, а другият е сензорния. При вторите основното предимство е лесното почистване, защото са абсолютно гладки и няма на какво да се задържат мазнини и мръсотия. При тях управлението е изцяло реализирано с мощни електронни елементи и микроконтактори.

На някои от плотовете с механично управление, врътките са разположени директно отгоре на плота. Избягвайте да купувате такива, защото много често с тенджерите ще удряте без да искате ключовете за управление. Възможно е и при кипене течности да проникнат под стъклокерамиката през отвора на врътката и това ще доведе до повреди. Ако все пак решите да си купите такъв плот заради по-ниската цена, изберете го с изнесено управление извън керамиката.

Общи изисквания при експлоатацията и почистване на стъклокерамичен плот

Почистването е сравнително лесно. При леки замърсявания се използва само чиста кърпа. При по-сериозни замърсявания се използва гъба и миещ препарат, като той не трябва да съдържа абразивни частици. В случай на загорели петна и мръсотия може има пластмасова стъргалка за плотове, която е с метално острие, което може да използвате спокойно защото то не драска повърхността. На пазара има много различни препарати за почистване на стъклокерамични плотове, много от които излишно скъпи. Не е нужно да давате много пари, защото само с помощта на обезмаслител и обикновен Медикс може да постигнете безупречна чистота и блясък.

За да използвате ефективно топлината на котлоните, трябва внимателно да избирате съдовете в които готвите. Диаметърът на нагревателната зона на котлона трябва да съвпада с този на тенджерите или тигана. Не бива да се използват медни или алуминиеви съдове, защото след продължителна употреба те оставят остатъци метал върху плота, който не може да се почисти. Препоръчва се използването на съдове с дебелина на дъното минимум 2-3 мм. Почиствайте старателно и редовно дъната на съдовете от овъглени остатъци храна, така няма да драскате и замърсявате плота.

Когато купувате съдове за готвене обърнете внимание на маркировката на производителя за какъв тип котлони са подходящи.

Митове за стъклокерамичните плотове

 • стъклокерамиката е чуплива и крехка и много трудно се поддържа. Това категорично е грешно твърдение, защото тестовете на производителите са доказали че, плочата издържа удар с тенджера с тегло 2 килограма изпусната от височина 50 сантиметра.
 • разсипването на вода или друг вид течност върху гореща плоча води до спукване на стъклокерамиката. Това твърдение също не е вярно, защото стъклокерамиката е с почти нулев коефициент на разширение при нагряване. Тя не се бои от рязко охлаждане и загряване както е обикновеното стъкло.
 • попадането и разтапянето на захар върху плота е много опасно. Спокойно плота няма да се спука. ако случайно попадне парченце захар върху работната повърхност с мокра кърпа или гъба веднага почистете плочата. Ако има загоряло парче изстържете го внимателно със стъргалката и почистете с препарат след това.
 • трябва да сменим всички тенджери за да използваме новия стъклокерамичен плот. Това не е необходимо, но съдовете за готвене трябва да бъдат с дебело и равно дъно.

В заключение можем да кажем, че авторът на тази статия използва стъклокерамичен плот Горение със сензорно управление и вече почти 10 години работи безпроблемно и с минимални усилия е винаги чист. Има единствено леки драскотини в областта на нагряване, които се виждат на светлина само под определен ъгъл.

По-високата цена платена за една нова модерната технология, много бързо се изплаща с икономията на ток, време и удобство при почистване.
Ако имате въпроси и проблеми с вашият стъклокерамичен плот винаги може да се обърнете за помощ към специалистите от Fazomer.com.

4 Comments

 1. Благодаря Ви, много изчерпателна информация. Търсех основно повече инфо за индукционните плотове и тук я намерих!

 2. Много полезна статия! Благодаря! Току що си купих печка с керамичен плот Амика🙂❤

 3. От 7 години използваме индукционен котлон с четири зони и сме повече от доволни.
  Загрява бързо колкото и котлон на газ.
  Не загрява самото стъкло, а само съда върху плота.
  Няма да забравя като го монтирахме и го тествахме с няколко пръста вода в една тенджъра
  колко учудени останахме от бързината на стопляне за 30 – 40 секунди водата кипна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>